Na paralympiáde Farkašová a Haraus diskvalifikovaní

11.03.2014 Celý región

Červená Poľana 11. marca (TASR) - Slovenský lyžiar Miroslav Haraus napokon o medailu v superkombinácii na XI. zimných paralympijských hrách v Soči nezabojuje. V kategórii zrakovo postihnutých figuroval po prvej časti pôvodne na nádejnom druhom mieste, keď v jednokolovom slalome stratil na vedúceho Rusa Valerija Redkozubova 3,69 sekundy, lenže neskôr ho rozhodcovia za chybný prejazd ôsmej brány diskvalifikovali.

Z piateho miesta sa tak na priebežné štvrté posunul jeho krajan Radomír Dudáš, ktorý zaostal za lídrom o 6,84 sekundy, Michal Beladič bol šiesty (+12,08). Medzi zrakovo postihnutými mužmi vypadlo viacero favoritov, medzi nimi Kanaďan Marcoux, Španiel Santacana, Rus Francev, Talian Daldoss, okrem Harausa i ďalší Slováci Jakub Krako a Marek Kubačka.

Medzi zrakovo postihnutými ženami rovnako dopadla Henrieta Farkašová. Obhajkyňa zlatej medaily zo ZPH 2010 vo Vancouveri síce mala v cieli druhý najlepší čas, no neskôr ju diskvalifikovali, keďže nesprávne prešla jednou z bránok.

V utorok kraľovali na zjazdovke v stredisku Roza Chutor hmla a dážď. Pre zlé počasie nemohli pretekári absolvovať super-G, napriek tomu sa organizátori rozhodli, že sa odjazdí aspoň slalom. V kategórii telesne postihnutých-stojacich žien patrilo po slalomovej jazde Petre Smaržovej šieste miesto, keď na líderku Marie Bochetovú stratila 8,07 sekundy. Od bronzovej Američanky Stephanie Jallenovej ju pred druhou časťou superkombinácie delilo 3,57 s. Martin France medzi telesne postihnutými-stojacimi lyžiarmi figuroval priebežne na štrnástom mieste, na vedúceho Alexeja Bugajeva z Ruska stratil 6,79 sekundy.

Hoci pôvodne organizátori informovali, že druhá časť superkombinácie sa pôjde v stredu, súťaž napokon dokončia až v piatok 14. marca pretekmi v super-G. Súťaže v alpskom lyžovaní na ZPH budú v stredu pokračovať prvým kolom slalomu žien o 6.00 SEČ, o tri hodiny neskôr, pokiaľ to počasie dovolí, by malo nasledovať druhé kolo. Informovala o tom oficiálna webstránka Slovenského paralympijského výboru (SPV).
 

Vyberte región